Etusivu > Malliksi > Yleisesti mallintyöstä

Yleisesti mallintyöstä

Mallintyö on osa-aikaista, projektiluontoista työtä, josta maksetaan päiväkohtainen korvaus. Malleja bookataan koko Suomen alueella, mutta suurin osa työtarjouksista on keskittynyt pääkaupunkiseudulle.

Clamos mallitoimiston esiintyjälistalle hakeminen ja listalla olo on maksutonta. Mallin vastaanotettua työtarjouksen, veloittaa toimisto 15% välityspalkkion esiintyjäkorvauksesta. Clamos on mallin työnantaja ja maksaa mallien sairaus- ja eläkevakuutusmaksun.

Työtarjoukset/toimeksiannot tarjotaan malleille yleensä 1-2 viikon varoitusajalla ja työn kesto on yleensä 0,5-1 päivä. Kuvausten kesto on tyypillisesti aikuisilla 3-6 tuntia ja lapsilla 1-2 tuntia, mutta vaihtelua esiintyy projektikohtaisesti.

Kuvauspäivistä maksetut palkkiot määräytyvät työtuntien, kuvamateriaalin näyttökertojen ja työn luonteen mukaan. Palkkiot ovat tyypillisesti aikuisilla 300-2000 euron välillä per päivä ja lapsilla 100-800 euron välillä per päivä. Palkkiot maksetaan malleille ja näyttelijöille verokortilla tai laskulla, mikäli esiintyjä on ammatinharjoittaja. Mallintyö on keikkatyötä, josta ei pääsääntöisesti makseta matkakorvausta, mikäli niin ei ole ennalta sovittu työn luonteen tai sijainnin vuoksi.

Mallintyöt jakautuvat epätasaisesti eri mallien kesken ja Suomen mallimarkkinoilla mainosmallien tulot ovat 0-22 000 euron välillä per vuosi. Työllistymiseen vaikuttaa oleellisesti markkinointikuvien eli ns. mallikansion laatu ja mallin aikataulun joustavuus.

Mallikansio

Mallikansiot ovat nykyisin sähköisessä muodossa, varsinaisia kansioita/mappeja ei ole enää käytössä. Asiakkaat valitsevat mallit kuhunkin työhön sähköisten mallikansiokuvien perusteella.

Hyvät mallikansiokuvat ovat selkeitä, totuudenmukaisia, rentoja ja ajattomia ammattitason studiokuvia, eikä niissä ole voimakasta tyylitystä valoissa tai ehostuksessa. Parhaimmin malli työllistyy mallikansiolla, jossa näkyy mallin persoona ja esiintymiskyky eli erilaiset ilmeet ja kuvakulmat ovat vaatteiden muuttumista tärkeämpää. Ammattitaitoinen kuvaaja pystyy ohjaamaan aloittelevaakin mallia kuvaustilanteessa, uusi malli ei tarvitse työllistymiseen mallikurssia tai koulutusta. Malli ei myöskään tarvitse toimiston listalle pääsemiseksi ammattitason kuvia, vaan hakemuksen voi tehdä vaikkapa kännykkäkuvilla. Lisätietoa mallikansiosta saat osoitteesta www.clamos.com/malliksi/mallikansio.

Casting

Casting on koekuvaus tai tiettyä työtä varten sovittu asiakastapaaminen, jonka perusteella asiakas jakaa roolit sopivimmille esiintyjille. Castingit ovat tv-mainos- ja elokuvaroolituksissa tyypillisiä ja järjestetään usein tuotantoyhtiön tiloissa. Casting kestää yleensä 5-20 minuuttia työstä riippuen ja asiakkaan edustaja kuvaa mallista 1-2 minuuttia pitkän esittelyvideon tai roolisuorituksen. Castingit ovat malleille aina maksuttomia.